Valószínűleg nem csupán egy tényező függvénye, de az biztos, hogy a japánok hosszú életének egyik titka, hogy rendszeresen fogyasztanak halat. Nekünk sem csak a karácsonyi vacsoraasztalon kellene találkoznunk a hallal...
Ha nem szereted, akkor nincs mit tenni, de ha igen, akkor minél többször helyettesítsd a húst hallal. Jól teszed, ha akár heti 3-4-szer is eszel halat.
A halhús jótékony hatásai
Kitűnő fehérjeforrás, alacsony zsírtartalmú, egészséges zsírokat tartalmaz (pl. omega-3 telítetlen zsírsavak), egyes kutatások szerint csökkenti a depressziót.
Milyen fajta halat együnk?
Javaslom a halpultoknál kapható pontyot, keszeget, kárászt, amurt, afrikai harcsát, busát, pisztrángot, süllőt vagy bármilyen egyéb fajtát, illetve a fagyasztóban árult tengeri halfiléket. Ha horgászol, akkor ennél még szélesebb lehet a paletta :)
Melyek kaphatóak a leginkább elérhető áron?
A busa, a keszeg és a kárász a legolcsóbbak, de még a közepes árkategóriájú amur vagy afrikai harcsa is olcsóbb a valamirevaló húsfélék egy jelentős részénél. A tengeri halak között is vannak elfogadható áron kaphatóak. Sokszor van akció a halpultoknál!
Milyen halkészítményeket tekintsünk másodlagosan jónak?
Nem mondanám, hogy szigorúan mellőzendőek, de érdemes tudnunk pár dolgot:
Halrudacska: a drága halrudacskák minősége megfelelő, de anyagilag jobban megéri szeleteket vagy filét venni (olcsóbb egységtömegük miatt). Az olcsó halrudacska sajnos általában olyan ledarált "halmaradékokból" készül, ami visszamarad a filék levágása után. Kevés fehérjét tartalmaz, annál több bőrt, gerincet, miegymást. A színe is inkább halványszürkés...
Ecetes pácolt hering, másnéven ruszli: ahhoz, hogy az üvegbe zárt halacska évekig eláljon, nagy adag nátrium-benzoátra és kálium-szorbátra (mesterséges tartósítószerek) van szükség.
Olcsó olajos és paradicsomos konzerv halak: gyakran szintén tele vannak az előbb említett tartósítószerekkel és olcsó olajjal. Az olyan olajos és paradicsomos halakat javaslom, amikre rá van írva, hogy tartósítószert nem tartalmaz. Általában a nyugat-európai termékek minősége sokkal jobb, ezek közül én is szoktam néha fogyasztani, bár ezeknek természetesen a minőségük arányában az áruk is magasabb.
Sokan azért nem esznek halat, mert nincs türelmük kiszedegetni a szálkát. Nekik javaslom a tengeri halfilét. Általában az édesvízi halak patkóiból könnyen és hamar ki lehet szedni a szálkát, mert merőlegesen állnak a patkószeletre és ujjal érezni a végüket. Egy másik érv pedig, hogy legalább lassan eszel... A gyors habzsolás nem egészséges, külön téma lesz majd, ha rá kerül a sor :)
Teendőid: Egyél gyakran halat, akár heti 3-4-szer is, ha szereted. Nem drágább a valamirevaló húsféléknél. A halra a hús egyik egészséges alternatívájaként is tekinthetsz.
Utolsó 10 komment