Minden étkezésed tartalmazzon teljes értékű fehérjét!
A tápanyagok közül a fehérje a legfontosabb. Fehérjék nélkül nincs növekedés, nincs gyógyulás.
A fehérjék aminosavakból épülnek fel, húszféle aminosav létezik. Az állati eredetű élelmiszerek (hús, hal, sajt, tojás, tej, joghurt, kefír, tejföl, stb) tartalmazzák mind a húsz aminosavat, ezek teljes értékű fehérjét tartalmaznak.
A növényi eredetű élelmiszerek (a szója kivételével) nem tartalmazzák mind a húsz aminosavat. De általában más-más aminosavakat tartalmaznak optimális arányban, vagyis ún. komplettálással (kiegészítés) teljes értékű fehérjét kaphatunk. Például a rizs és a burgonya együtt mind a húsz aminosavat tartalmazza.
Ezzel együtt azonban mindenkit lebeszélnék a veganizmusról (csak növényi eredetű táplálkozás fogyasztása), egyáltalán nem tartom egészségesnek, erősen javasolt az állati eredetű fehérjék fogyasztása is, gyerekek, fiatalok és aktív sportolók számára pedig abszolút elengedhetetlennek tartom.
Figyeljünk oda, hogy egészségünk érdekében minden főétkezésünk tartalmazzon teljes értékű fehérjét.
Lássuk gyakorlati példákon, hogy mi nem felel meg ennek az elvárásnak:
Nem megfelelő, teljes értékű fehérjét nem tartalmazó fogások:
- (Agyoncukrozott) paradicsomleves + szilvásgombóc
- Csontleves + káposztás tészta
- Zöldségleves (ami megfelelő főfogással nagyszerű) + darásmetélt
- Gyümölcsleves (ami megfelelő főfogással nagyszerű) + mákos tészta
- Karalábéleves (ami megfelelő főfogással nagyszerű) + bukta, kakaós csiga
- Stb…
A sort hosszan folytathatnám bármilyen, teljes értékű fehérjét nem tartalmazó levessel és főfogással.
Hogy lenne mindez megfelelő:
- Lehetőleg ritkán legyen „édes” a második fogás (mint a példáinkban), ha lehet, kerüljük az ilyen üres kalóriákat tartalmazó fogásokat, nem egészségesek
- Ha ragaszkodunk néha hozzájuk, abban az esetben vagy a leves legyen fehérjedús (általában a levesekben kevés a fehérje),
- vagy ha ez nem lehetséges, evés után igyunk egy pohár tejet, vagy joghurtot. Az állati fehérje közreműködésével a tésztafélékben lévő „hiányos fehérje” is teljes értékűvé alakul.
Teendőid: Figyelj oda, hogy egészséged érdekében minden főétkezésed tartalmazon teljes értékű fehérjét! Kerüld a túl nagy menniységű szénhidrát és túl kevés fehérjetartalmú fogásokat.
Új weblapom: Egészséges táplálékozás a gyakorlatban
Utolsó 10 komment