Tönkretesz az élelmiszeripar...

Ingyenes egészséges táplálkozás teszt!

Reklám

Reklám

Utolsó 10 komment

REKLÁM

Ajánlás

Újrakezdés profibb weblapokon...

2010.12.18. 14:53 :: (Admin)

Ez a régi "első próbálkozás" blog nem bővül tovább. Egészséges és tartós fogyókúra témában az új weboldalam itt érhető el:

Utolsó Fogyókúra

 

 

Szólj hozzá!

A gyógyszerek és az immunrendszer

2007.12.02. 14:56 :: (Admin)

Ismerek embereket, köztük fiatalokat, akik annyi gyógyszert szednek be, jóformán feleslegesen, amennyi egy lovat is leterítene. Fejfájásra, gyomorfájásra, a legapróbb torokfájásra és még ki tudja mi mindenre. Minél többször nyúlnak hozzájuk, annál nagyobb dózis kell a következő alkalomra. 

Tudnunk kell, hogy minden gyógyszer, egyfajta vegyszer. Mindegyiknek nemkívánatos mellékhatásai vannak, mindegyik által mesterséges hatóanyagok kerülnek a szervezetünkbe. Ezek egyrészt mérgeznek minket, másrészt megbolygatják a természetes immunválasz reakciókat, azaz gyengítik a természetes ellenálló képességünket. Néha maguktól a gyógyszerektől fáj a gyomrunk, vagy fejünk, mi mégis egészséges életmód és táplálkozás helyett újabb adag gyógyszert veszünk be.    

Amióta behatóbban foglalkozom az egészséges táplálkozással, nem szedtem gyógyszert semmire, igaz nem is voltam beteg. Viszont majdnem minden tél elején - a mostani sem volt ez alól kivétel - megesik, hogy kicsit megfázom, azonban sosem jut el ez az állapot a betegségig. Ahogy érzem az első torokfájást, aktív működésre késztetem az immunrendszeremet. Rengeteg gyümölcsöt eszem, akár éjszaka is felkelek ezért egyszer, mézes kamillateát és sok 100%-os multivitaminos gyümölcslét iszom. Ilyenkor kevesebbek és különösen könnyűek, egészségesek a főétkezéseim. Évről évre kevesebb idő kell az immunrendszeremnek, hogy bármiféle gyógyszer nélkül gond nélkül legyűrjön egy megfázást, még mielőtt megbetegednék. 

Azt tudom javasolni mindenkinek, hogy éljen egészségesen, ne szedjen ész nélkül mindenféle gyógyszert és - ésszerű keretek között - eddze az immunrendszerét, mert nem sok jót hallani mostanában a vény nélkül kapható paracetamol és egyéb hatóanyag tartalmú megfázás elleni szerekről sem....

1 komment

Címkék: gyógyszer immunrendszer

A húsfogyasztásról

2007.11.24. 16:28 :: (Admin)

Melyek a javasolható húsfélék?

- Bár én külön szoktam venni, de ha ebbe a kategóriába akarjuk sorolni, akkor messze a legegészségesebb "húsfélék": a hal, illetve ha szereted, a kagyló és a rák.

- Csirkemell, pulykamell    
 

- Minőségi csirke- és pulykamell felvágott

- Vadhúsok 

- Egyéb jó minőségű, sovány húsok

Miért javasolható?

- Tápláló, rengeteg értékes fehérjét tartalmaz

- Rengeteg fontos ásványi anyagot tartalmaz

- A fejlődő és az aktívan sportoló szervezet a jó minőségű húsfélék nélkül gondos táplálkozás-tervezésre szorul

Melyek a nem javasolt húsfélék?

- Zsíros húsok

- Szalonnafélék, tepertő (100% zsír, 0% fehérje)

- Inas, kötőszövetes húsfélék

- Szalámik (zsírosak, sok tartósítószerrel... vajon miért áll el olyan sokáig...)

- Parizer, egyéb olcsóbb felvágottak, amik nem száraz színhúsból készültek (hanem vágóhídi maradékokból...)

- Köröm, fejhús, csirkenyak, csirkeláb, stb. (ezekben alig van értékes fehérje...)

- Konzerv húsok: löncshús, májkrém, stb. (tartosítószeres, olcsó maradékok)

- Mindenféle bőr, ha lehet, még a hal bőrét is kerüljük (a bőr csupa zsír)

- Virslifélék (vágóhídi maradékokból vannak, a baromfit is kerüljük, ha lehet)

- Hurka, szafaládé, disznósajt (no-comment kategória...)

 

Teendőid: Ha lehet, ne fogyassz a kerülendő húsfélékből, mert nem minden az, aminek látszik...

2 komment

Címkék: hús

"Reggeli ital" vs. tej

2007.11.13. 18:28 :: (Admin)

Biztos láttad már a tejesdobozok "kakukkfiókáját", talán már be is dőltél neki. "Reggeli ital" néven reklámozza magát a tejesdobozok közé ékelődött, tejnek tűnő termék, valójában vízből és tejipari hulladékból, savóból áll. Gyalázatos, minden etikát nélkülöző üzleti fogás...

Az egészséges, viatminokkal és ásványi anyagokkal teli, valódi tej fehérjetartalma körülbelül 3-3,3% (3-3,3 gramm 100 ml-ben), frissen fejve még több, a tejhez nem nagyon hasonlítható gyatra utánzaté talán 1-1,5%, innen rögtön felismerheted, meg a "Reggeli ital" megnevezésből.

Teendőid: mint mindig, járj nyitott szemmel az élelmiszerüzletekben, ne dőlj be a melléktermékekből készült olcsó utánzatoknak! 

11 komment

Címkék: tej

Teljes értékű fehérje

2007.11.09. 16:21 :: (Admin)

 

Minden étkezésed tartalmazzon teljes értékű fehérjét! 

A tápanyagok közül a fehérje a legfontosabb. Fehérjék nélkül nincs növekedés, nincs gyógyulás.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, húszféle aminosav létezik. Az állati eredetű élelmiszerek (hús, hal, sajt, tojás, tej, joghurt, kefír, tejföl, stb) tartalmazzák mind a húsz aminosavat, ezek teljes értékű fehérjét tartalmaznak. 

A növényi eredetű élelmiszerek (a szója kivételével) nem tartalmazzák mind a húsz aminosavat. De általában más-más aminosavakat tartalmaznak optimális arányban, vagyis ún. komplettálással (kiegészítés) teljes értékű fehérjét kaphatunk. Például a rizs és a burgonya együtt mind a húsz aminosavat tartalmazza.

Ezzel együtt azonban mindenkit lebeszélnék a veganizmusról (csak növényi eredetű táplálkozás fogyasztása), egyáltalán nem tartom egészségesnek, erősen javasolt az állati eredetű fehérjék fogyasztása is, gyerekek, fiatalok és aktív sportolók számára pedig abszolút elengedhetetlennek tartom.

Figyeljünk oda, hogy egészségünk érdekében minden főétkezésünk tartalmazzon teljes értékű fehérjét.

Lássuk gyakorlati példákon, hogy mi nem felel meg ennek az elvárásnak:

Nem megfelelő, teljes értékű fehérjét nem tartalmazó fogások:

  1. (Agyoncukrozott) paradicsomleves + szilvásgombóc
  2. Csontleves + káposztás tészta
  3. Zöldségleves (ami megfelelő főfogással nagyszerű) + darásmetélt
  4. Gyümölcsleves (ami megfelelő főfogással nagyszerű) + mákos tészta
  5. Karalábéleves (ami megfelelő főfogással nagyszerű) + bukta, kakaós csiga
  6. Stb…

A sort hosszan folytathatnám bármilyen, teljes értékű fehérjét nem tartalmazó levessel és főfogással.

Hogy lenne mindez megfelelő:

  1. Lehetőleg ritkán legyen „édes” a második fogás (mint a példáinkban), ha lehet, kerüljük az ilyen üres kalóriákat tartalmazó fogásokat, nem egészségesek
  2. Ha ragaszkodunk néha hozzájuk, abban az esetben vagy a leves legyen fehérjedús (általában a levesekben kevés a fehérje),
  3. vagy ha ez nem lehetséges, evés után igyunk egy pohár tejet, vagy joghurtot. Az állati fehérje közreműködésével a tésztafélékben lévő „hiányos fehérje” is teljes értékűvé alakul.

Teendőid: Figyelj oda, hogy egészséged érdekében minden főétkezésed tartalmazon teljes értékű fehérjét! Kerüld a túl nagy menniységű szénhidrát és túl kevés fehérjetartalmú fogásokat.

Új weblapom: Egészséges táplálékozás a gyakorlatban

18 komment

Címkék: fehérje szénhidrát

Adalékanyagok

2007.11.01. 18:44 :: (Admin)

Sajnos ma már szinte kivédhetetlenek, kis túlzással a bioélelmiszerek kivételével majdnem minden hétköznapi élelmiszerben előfordulnak. Vannak teljesen ártalmatlanok, mint például a mesterségesen előállított C-vitamin (aszkorbinsav), de vannak közöttük olyanok is, amelyeket sok országban már betiltottak, mert például rákkeltők.

Nagyszerű gyűjteményt találsz az alábbi linkek alatt:

www.e-szamok.hu
www.e-szam.hu

Ha lehet, kerüld azokat, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségedre.   

Teendőid: Művelődj a témában, vásárolj nyitott szemmel, olvasd el mindig az összetevőket, amikor csak lehet, kerüld az olyan terméket, amiben sok mesterséges adalékanyag van.

6 komment

Címkék: e szám adalékanyag

A tea

2007.10.16. 15:04 :: (Admin)

A tea nem káros, bár több helyen olvastam, hogy nem ajánlott a koffeintartalma miatt.
Élénkítő hatása miatt lefekvés előtt sem célszerű inni.        
Ezeken kívül van pár dolog, amit a teával kapcsolatban említésre méltónak tartok.
 
Személy szerint én nem iszom feketeteát, sokkal finomabbnak és egészségesebbnek találom a kamillateát és a hibiszkuszos csipkebogyó teát, ezeket gyakran lefekvés előtt kortyolgatom el a tv előtt. A kamilla egy gyógynövény, ami - mind külsőleg (kamillás krémek), mind belsőként (például tea) formájában - nagyon gyógyító hatású. A csipkebogyó tea pedig tele van C-vitaminnal. Ezért ne túl forró vízben áztassuk, mert különben a vitamin egy része lebomlik. Inkább várjunk kicsit többet, hogy rendesen kiázzon a langyos vízben.       
 
 
Tanácsolnám mindenkinek, hogy ne tűzforrón igya a teát! A forró ital – leszámítva, hogy megégeti a nyelvünket – károsítja a száj, a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyát!
 
Ha tehetjük, ne finomított fehércukorral édesítsünk, sokkal egészségesebb, ha egy kanál mézet teszünk bele. A tablettás édesítőszereket nem javaslom, mesterséges édesítőszereket tartalmaznak (aszpartám és társai).
 
A gyümölcs ízesítésű teák valójában szinte mindig feketeteák. Nézzük meg az összetételét a dobozon, ha biztosak akarunk lenni benne, hogy miből készült az adott tea.
 
Szokás kérdése ez is, javaslom mindenkinek, hogy fogadja meg a jó tanácsokat, ha még egy lépést szeretne tenni az egészséges táplálkozás és életmód felé :)
                                                                                                                        
 
Teendőid: Feketetea helyett igyál kamilla és csipkebogyó teát, vagy valódi szárított gyümölcsökből készült teát. Cukor és mesterséges édesítőszerek helyett mézzel édesíts. Ne igyál tűzforró teát!

4 komment

Címkék: tea méz cukor édesítőszer

Miért a japánok átlagéletkora a legmagasabb a világon?

2007.10.13. 20:37 :: (Admin)

Valószínűleg nem csupán egy tényező függvénye, de az biztos, hogy a japánok hosszú életének egyik titka, hogy rendszeresen fogyasztanak halat. Nekünk sem csak a karácsonyi vacsoraasztalon kellene találkoznunk a hallal...

Ha nem szereted, akkor nincs mit tenni, de ha igen, akkor minél többször helyettesítsd a húst hallal. Jól teszed, ha akár heti 3-4-szer is eszel halat.

A halhús jótékony hatásai

Kitűnő fehérjeforrás, alacsony zsírtartalmú, egészséges zsírokat tartalmaz (pl. omega-3 telítetlen zsírsavak), egyes kutatások szerint csökkenti a depressziót. 

Milyen fajta halat együnk?

Javaslom a halpultoknál kapható pontyot, keszeget, kárászt, amurt, afrikai harcsát, busát, pisztrángot, süllőt vagy bármilyen egyéb fajtát, illetve a fagyasztóban árult tengeri halfiléket. Ha horgászol, akkor ennél még szélesebb lehet a paletta :)

Melyek kaphatóak a leginkább elérhető áron?

A busa, a keszeg és a kárász a legolcsóbbak, de még a közepes árkategóriájú amur vagy afrikai harcsa is olcsóbb a valamirevaló húsfélék egy jelentős részénél. A tengeri halak között is vannak elfogadható áron kaphatóak. Sokszor van akció a halpultoknál!

Milyen halkészítményeket tekintsünk másodlagosan jónak?

Nem mondanám, hogy szigorúan mellőzendőek, de érdemes tudnunk pár dolgot:

Halrudacska: a drága halrudacskák minősége megfelelő, de anyagilag jobban megéri szeleteket vagy filét venni (olcsóbb egységtömegük miatt). Az olcsó halrudacska sajnos általában olyan ledarált "halmaradékokból" készül, ami visszamarad a filék levágása után. Kevés fehérjét tartalmaz, annál több bőrt, gerincet, miegymást. A színe is inkább halványszürkés...

Ecetes pácolt hering, másnéven ruszli: ahhoz, hogy az üvegbe zárt halacska évekig eláljon, nagy adag nátrium-benzoátra és kálium-szorbátra (mesterséges tartósítószerek) van szükség.

Olcsó olajos és paradicsomos konzerv halak: gyakran szintén tele vannak az előbb említett tartósítószerekkel és olcsó olajjal. Az olyan olajos és paradicsomos halakat javaslom, amikre rá van írva, hogy tartósítószert nem tartalmaz. Általában a nyugat-európai termékek minősége sokkal jobb, ezek közül én is szoktam néha fogyasztani, bár ezeknek természetesen a minőségük arányában az áruk is magasabb.

Sokan azért nem esznek halat, mert nincs türelmük kiszedegetni a szálkát. Nekik javaslom a tengeri halfilét. Általában az édesvízi halak patkóiból könnyen és hamar ki lehet szedni a szálkát, mert merőlegesen állnak a patkószeletre és ujjal érezni a végüket. Egy másik érv pedig, hogy legalább lassan eszel... A gyors habzsolás nem egészséges, külön téma lesz majd, ha rá kerül a sor :)

Teendőid: Egyél gyakran halat, akár heti 3-4-szer is, ha szereted. Nem drágább a valamirevaló húsféléknél. A halra a hús egyik egészséges alternatívájaként is tekinthetsz.

3 komment

Címkék: alternatíva hal tartósítószer

Kerülendő élelmiszerek #2 - A szénsavas üdítőital

2007.10.12. 13:21 :: (Admin)

Szereted a kólát, meg a többi szénsavas üdítőitalt? Lebeszélnélek róla…
A rossz szokás hatalma ismét…
Semmi hasznos nincs bennük, nagyon károsak az egészségre. 
 
Legkárosabb alkotói:
 
Foszforsav: a foszforsav lemarja a fogaidról a zománcot, ha nem hiszed, szürcsölj el néhány kortyot ezekből a folyadékokból (nem nevezném üdítőitalnak), és figyelj, hogy mit érzel a fogaidon. A zománcréteg gyengül, érzékenyebbé válnak a fogak. 
 
Tartósítószerek: nátrium-benzoát (E211) és kálium-szorbát (E202).
Mesterséges adalékanyagok, a vizsgálatok szerint az előbbi gyulladáskeltő, és allergiás reakciókat válthat ki, az utóbbi esetében ritkábban, de szintén előfordulhatnak allergiás reakciók. Nagyobb mennyiségben egyéb károsodások is előfordulhatnak (idegrendszeri- és bélrendszeri). 
 
 
Cukor: Nagy mennyiségű cukor van a nem „light” üdítőitalokban. Ennek egyrészt a fogak látják kárát, másrészt az üdítőitalt nem rágjuk meg, ezért a nyálunkban lévő amiláz enzim nem bontja elő a cukrot, így a hasnyálmirigynek rengeteg munkába kerül „ártalmatlanítani”. Hosszú távon így alakul ki a cukorbetegség (amikor a hasnyálmirigy felmondja a szolgálatot, nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni).
 
Aszpartám: A light üdítőitalok édesítőszere, mesterséges édesítőszer. Egyes kutatások szerint rákkeltő. Nekünk elég indok, hogy mesterséges anyag, ezért kerülendő.
 
Őszintén szólva nem tudom, mit lehet szeretni bennük. Én 100%-os gyümölcslét iszom ezek helyett, ha erre nincs pénzed, igyál ásványvizet, ezerszer egészségesebb, ráadásul – hogy az anyagi dolgokat is elővegyük - harmadannyiba kerül.
 
 
Sajnos a gyerekek még nem értik meg az itt felsorolt indokokat. Ha vannak gyerekeid, a te feladatod és felelősséged ezt érthető nyelven elmagyarázni nekik!
                                                                                                                        
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teendőid: Szokj le végleg a szénsavas üdítőitalokról, igyál helyettük 100%-os gyümölcslét, vagy ásványvizet.
Magyarázd el a gyerekeidnek is érthető nyelven, hogy miért nem tesz jót a szervezetnek a szénsavas üdítőital.

Szólj hozzá!

Címkék: mesterséges fog ásványvíz cukor üdítő aszpartám káros szénsavas tartósítószer

Kerülendő élelmiszerek #1 - A gumicukor

2007.10.10. 13:18 :: (Admin)

Az általam ismert egyik leghaszontalanabb, legértelmetlenebb „vegyipari termék”-kel kezdem ezt a témakört: a gumicukor.  
Keresve is nehezen találnánk ennél mesterségesebb nassolnivalót. Az összetétele nagy vonalakban: cukor, glükózszirup, zselatin (növényi zselatin és állati kötőszövetek), mesterséges viaszok, savanyítószer, mesterséges színezékek.
 
Egyik kollégám, cimborám rendszeres fogyasztója ezeknek, valami világoszöld festékkel átitatott szörnyűséget szokott enni a tv előtt. Hiába mondogatom neki jó szándékúan, hogy le kéne szoknia erről, úgy látszik, ami nem károsít bennünket azonnal látható módon, arról hajlamosak vagyunk nem tudomást szerezni. A számla azonban előbb-utóbb be lesz nyújtva… Csak tudnám, miért kell kivárni azt az időpontot.
 
Rengeteg alternatívája lehetséges, ha nassolni akarunk a tv előtt: gyümölcsök, joghurtok, olajos magvak, stb, ez mind csak szokás kérdése. 
 
A másik fontos dolog: a mi felelősségünk, hogy megtanítsuk a gyerekeinknek, hogy mi egészséges és mi nem az. Ne adjunk nekik ajándékba festett műanyagot! Meggyőződésem, hogy sok ember az ilyen, gyermekkorában behabzsolt „mérgeknek” köszönheti, hogy allergiás valamire.
 
Teendőid: Szokj le a gumicukorról, ha egyáltalán eszel ilyet, udvariasan utasítsd vissza, ha megkínálnak! Ne adj ajándékba gyerekeknek gumicukrot!
Helyettesítsd olajos magvakkal, gyümölcsökkel, joghurttal, ha nassolni van kedved.

17 komment

Címkék: alternatíva gumicukor káros

Ha csak egy bejegyzést írhatnék, akkor EZ lenne az!

2007.10.06. 18:16 :: (Admin)

A múlt héten megbetegedett egy mérnök barátom, erre én megkérdeztem tőle: -Hányszor eszel egy héten gyümölcsöt? A válaszán nagyon megdöbbentem: -Egyszer sem!  

Én már nem emlékszem, hogy mikor voltam utoljára beteg, de ha jól rémlik, még középiskolában, mielőtt komolyabban foglalkoztam volna az egészséges táplálkozással. Most 27 éves vagyok, sem az egyetemen, sem a munkahelyemen soha nem kellett betegszabadságot kivennem.

Ha csak egy bejegyzést írhatnék, akkor ez lenne az: Egyél gyümölcsöt MINDEN NAP!

Ha teheted, étkezések előtt edd a gyümölcsöt, mert sokkal gyorsabban emészti meg a szervezet, mint más táplálékokat.

A gyümölcsöt nem pótolhatod vitamintablettákkal! Rengeteg olyan létfontosságú anyagot tartalmaznak, amiket egyszerűen nem tudsz mással kiváltani!

Teendőid: Szokásoddá kell fejlesztened, hogy minden nap minimum egyszer, de inkább reggel ébredés után és a nap folyamán még egy alkalommal eszel nyers gyümölcsöt, legyen ez akár csak egy 30 Forintos alma!

4 komment

Címkék: alma gyümölcs egészség vitamin antioxidáns enzim rostok

Figyelj a fontos apróságokra #1 - A kormos pékáruk

2007.10.06. 14:02 :: (Admin)

Reggel ráadás "ihletet" kaptam a konyhában egy zsemle kapcsán, úgyhogy ezzel kezdem :)

Van fogalmad róla, hogy mennyi káros anyagot ettél meg az életed során, csak mert te, vagy gyermekkorodban a szüleid nem figyeltek oda arra, hogy egy ártatlan zsemle, vagy szelet kenyér milyen veszélyeket rejthet? 

Majdnem minden vásárláskor szembesülök vele a boltokban. De nézd csak meg a saját szemeddel... Csak akkor látod, miről beszélek, ha megfordítod.

Sajnos rengeteg az ilyen pékáru: zsemlék, kiflik, kenyerek, stb.

Állatkísérletekkel is igazolták már, hogy a korom rákkeltő hatású! 

Megsaccolni is félelmetes, ha elmész emellett az 1. lecke mellett, az évek során mennyi veszélyes anyagot viszel be a szervezetedbe, hiszen kenyeret, pékárut szinte minden nap eszel...

Van 10 másodperced, hogy vékonyan lefaragd a koromréteget róla?

Van 10 másodperced, hogy a kisgyerekeidnek nem adod így oda?

Járj nyitott szemmel a világban és vedd észre ezeket az "apróságokat" :)

Teendőid: Szokásoddá kell fejlesztened azt, hogy ellenőrzöl minden pékárut és ha elszenesedett részeket, kormot találsz rajta, eltávolítod!

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér rákkeltő korom zsemle

Bevezető

2007.10.06. 11:51 :: (Admin)

Minden nap megdöbbenek embereken, hogy mennyire semmibe veszik az egészséges táplálkozás fontosságát. Közülük sokan magasan képzett mérnökök, tanárok, sőt orvosok is, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy valamit nem jól csinálnak. A tudatlanságnak azonban magas ára van...  

Jó tanácsokat és elrettentő példákat fogok spontán összeállítani az egészséges táplálkozásról, ezen belül is leginkább a bárki által megvalósítható hétköznapi apróságokról, költségkímélő megoldásokról, amiket nem csak olvasgatásra szánok... Ha csak pár dologról belátod majd, hogy tényleg megéri odafigyelni rá, ráadásul nem kerül egy halom pénzbe, vagy csak fél percnyi időt igénylő figyelmesség az egészséged érdekében, számomra már megérte... 

 

Folyamatosan várom a hozzászólásaitokat, véleményeiteket! 

Szólj hozzá!

Címkék: bevezető