Tönkretesz az élelmiszeripar...

Ingyenes egészséges táplálkozás teszt!

Reklám

Reklám

Utolsó 10 komment

REKLÁM

Ajánlás

Miért a japánok átlagéletkora a legmagasabb a világon?

2007.10.13. 20:37 :: (Admin)

Valószínűleg nem csupán egy tényező függvénye, de az biztos, hogy a japánok hosszú életének egyik titka, hogy rendszeresen fogyasztanak halat. Nekünk sem csak a karácsonyi vacsoraasztalon kellene találkoznunk a hallal...

Ha nem szereted, akkor nincs mit tenni, de ha igen, akkor minél többször helyettesítsd a húst hallal. Jól teszed, ha akár heti 3-4-szer is eszel halat.

A halhús jótékony hatásai

Kitűnő fehérjeforrás, alacsony zsírtartalmú, egészséges zsírokat tartalmaz (pl. omega-3 telítetlen zsírsavak), egyes kutatások szerint csökkenti a depressziót. 

Milyen fajta halat együnk?

Javaslom a halpultoknál kapható pontyot, keszeget, kárászt, amurt, afrikai harcsát, busát, pisztrángot, süllőt vagy bármilyen egyéb fajtát, illetve a fagyasztóban árult tengeri halfiléket. Ha horgászol, akkor ennél még szélesebb lehet a paletta :)

Melyek kaphatóak a leginkább elérhető áron?

A busa, a keszeg és a kárász a legolcsóbbak, de még a közepes árkategóriájú amur vagy afrikai harcsa is olcsóbb a valamirevaló húsfélék egy jelentős részénél. A tengeri halak között is vannak elfogadható áron kaphatóak. Sokszor van akció a halpultoknál!

Milyen halkészítményeket tekintsünk másodlagosan jónak?

Nem mondanám, hogy szigorúan mellőzendőek, de érdemes tudnunk pár dolgot:

Halrudacska: a drága halrudacskák minősége megfelelő, de anyagilag jobban megéri szeleteket vagy filét venni (olcsóbb egységtömegük miatt). Az olcsó halrudacska sajnos általában olyan ledarált "halmaradékokból" készül, ami visszamarad a filék levágása után. Kevés fehérjét tartalmaz, annál több bőrt, gerincet, miegymást. A színe is inkább halványszürkés...

Ecetes pácolt hering, másnéven ruszli: ahhoz, hogy az üvegbe zárt halacska évekig eláljon, nagy adag nátrium-benzoátra és kálium-szorbátra (mesterséges tartósítószerek) van szükség.

Olcsó olajos és paradicsomos konzerv halak: gyakran szintén tele vannak az előbb említett tartósítószerekkel és olcsó olajjal. Az olyan olajos és paradicsomos halakat javaslom, amikre rá van írva, hogy tartósítószert nem tartalmaz. Általában a nyugat-európai termékek minősége sokkal jobb, ezek közül én is szoktam néha fogyasztani, bár ezeknek természetesen a minőségük arányában az áruk is magasabb.

Sokan azért nem esznek halat, mert nincs türelmük kiszedegetni a szálkát. Nekik javaslom a tengeri halfilét. Általában az édesvízi halak patkóiból könnyen és hamar ki lehet szedni a szálkát, mert merőlegesen állnak a patkószeletre és ujjal érezni a végüket. Egy másik érv pedig, hogy legalább lassan eszel... A gyors habzsolás nem egészséges, külön téma lesz majd, ha rá kerül a sor :)

Teendőid: Egyél gyakran halat, akár heti 3-4-szer is, ha szereted. Nem drágább a valamirevaló húsféléknél. A halra a hús egyik egészséges alternatívájaként is tekinthetsz.

3 komment

Címkék: alternatíva hal tartósítószer

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszseges.blog.hu/api/trackback/id/tr52195434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.11.24. 21:22:34

El is feledkeztem erről a postodról! Belinkelem az én halasamba!

vegab 2007.11.25. 19:45:50

Szia!

Szeretném megkérdezni, honnan az "adat", hogy a japánok átlag életkora a legmagasabb. Lehetne számszerűsíteni az átlagos életkorukat?

Köszönöm,
www.vegetarianus.info

(Admin) 2007.11.28. 11:05:16

Szia, sok helyen olvastam, de egy konkrét index-es forrás:

index.hu/tech/hardver/oregbot/

"... a szigetországban ugyanis a születésszám annyira visszaesett, hogy sokan már egyenesen attól tartanak, hogy egyszerűen nem lesz elég ápoló az idősek gondozására. A problémát csak fokozza, hogy a japán átlagéletkor a leghosszabb a világon.
A japán férfiak várható átlagos életkora egy felmérés szerint a 2001-es 79 év után 2002-ben elérte a 81 évet, miközben a japán nők 86 és helyett 2002-ben már több mint 89 évre számíthatnak. A japán egészségügyi tárca szerint minden huszadik japán nő számíthat arra, hogy megéri a századik születésnapját."
süti beállítások módosítása