Tönkretesz az élelmiszeripar...

Ingyenes egészséges táplálkozás teszt!

Reklám

Reklám

Utolsó 10 komment

REKLÁM

Ajánlás

Kerülendő élelmiszerek #2 - A szénsavas üdítőital

2007.10.12. 13:21 :: (Admin)

Szereted a kólát, meg a többi szénsavas üdítőitalt? Lebeszélnélek róla…
A rossz szokás hatalma ismét…
Semmi hasznos nincs bennük, nagyon károsak az egészségre. 
 
Legkárosabb alkotói:
 
Foszforsav: a foszforsav lemarja a fogaidról a zománcot, ha nem hiszed, szürcsölj el néhány kortyot ezekből a folyadékokból (nem nevezném üdítőitalnak), és figyelj, hogy mit érzel a fogaidon. A zománcréteg gyengül, érzékenyebbé válnak a fogak. 
 
Tartósítószerek: nátrium-benzoát (E211) és kálium-szorbát (E202).
Mesterséges adalékanyagok, a vizsgálatok szerint az előbbi gyulladáskeltő, és allergiás reakciókat válthat ki, az utóbbi esetében ritkábban, de szintén előfordulhatnak allergiás reakciók. Nagyobb mennyiségben egyéb károsodások is előfordulhatnak (idegrendszeri- és bélrendszeri). 
 
 
Cukor: Nagy mennyiségű cukor van a nem „light” üdítőitalokban. Ennek egyrészt a fogak látják kárát, másrészt az üdítőitalt nem rágjuk meg, ezért a nyálunkban lévő amiláz enzim nem bontja elő a cukrot, így a hasnyálmirigynek rengeteg munkába kerül „ártalmatlanítani”. Hosszú távon így alakul ki a cukorbetegség (amikor a hasnyálmirigy felmondja a szolgálatot, nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni).
 
Aszpartám: A light üdítőitalok édesítőszere, mesterséges édesítőszer. Egyes kutatások szerint rákkeltő. Nekünk elég indok, hogy mesterséges anyag, ezért kerülendő.
 
Őszintén szólva nem tudom, mit lehet szeretni bennük. Én 100%-os gyümölcslét iszom ezek helyett, ha erre nincs pénzed, igyál ásványvizet, ezerszer egészségesebb, ráadásul – hogy az anyagi dolgokat is elővegyük - harmadannyiba kerül.
 
 
Sajnos a gyerekek még nem értik meg az itt felsorolt indokokat. Ha vannak gyerekeid, a te feladatod és felelősséged ezt érthető nyelven elmagyarázni nekik!
                                                                                                                        
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teendőid: Szokj le végleg a szénsavas üdítőitalokról, igyál helyettük 100%-os gyümölcslét, vagy ásványvizet.
Magyarázd el a gyerekeidnek is érthető nyelven, hogy miért nem tesz jót a szervezetnek a szénsavas üdítőital.

Szólj hozzá!

Címkék: mesterséges fog ásványvíz cukor üdítő aszpartám káros szénsavas tartósítószer

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszseges.blog.hu/api/trackback/id/tr51194305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása