Az általam ismert egyik leghaszontalanabb, legértelmetlenebb „vegyipari termék”-kel kezdem ezt a témakört: a gumicukor.
Keresve is nehezen találnánk ennél mesterségesebb nassolnivalót. Az összetétele nagy vonalakban: cukor, glükózszirup, zselatin (növényi zselatin és állati kötőszövetek), mesterséges viaszok, savanyítószer, mesterséges színezékek.
Egyik kollégám, cimborám rendszeres fogyasztója ezeknek, valami világoszöld festékkel átitatott szörnyűséget szokott enni a tv előtt. Hiába mondogatom neki jó szándékúan, hogy le kéne szoknia erről, úgy látszik, ami nem károsít bennünket azonnal látható módon, arról hajlamosak vagyunk nem tudomást szerezni. A számla azonban előbb-utóbb be lesz nyújtva… Csak tudnám, miért kell kivárni azt az időpontot.
Rengeteg alternatívája lehetséges, ha nassolni akarunk a tv előtt: gyümölcsök, joghurtok, olajos magvak, stb, ez mind csak szokás kérdése.
A másik fontos dolog: a mi felelősségünk, hogy megtanítsuk a gyerekeinknek, hogy mi egészséges és mi nem az. Ne adjunk nekik ajándékba festett műanyagot! Meggyőződésem, hogy sok ember az ilyen, gyermekkorában behabzsolt „mérgeknek” köszönheti, hogy allergiás valamire.
Teendőid: Szokj le a gumicukorról, ha egyáltalán eszel ilyet, udvariasan utasítsd vissza, ha megkínálnak! Ne adj ajándékba gyerekeknek gumicukrot!
Helyettesítsd olajos magvakkal, gyümölcsökkel, joghurttal, ha nassolni van kedved.
Utolsó 10 komment